Uutiset

Eläinkuljetusta Renault Trucks T-sarjalla

Silvennoinen

Karjakuljetuksiin koko toimintahistoriansa ajan keskittynyt Veljekset Silvennoinen Oy tuottaa alansa monipuolisia palveluita niin toimeksiantajalleen kuin toisille kuljetusyrityksillekin. Tutustuimme  Silvennoisten toimintaan, toimitiloihin ja tuoreeseen kalustoon Pyhäjärvellä.

Pyhäjärveläinen Veljekset Silvennoinen Oy on Janne ja Jukka Silvennoisen omistama ja eläinkuljetuksiin keskittynyt kuljetusyritys Pyhäjärveltä. Karjankuljetushistoria kantaa suvussa jo 55 vuoden taakse, jolloin veljesten isä aloitti teuraseläinten kuljetukset. Jannen ja Jukan yrityksen perustaa ryhdyttiin rakentamaan 90-luvun alussa, jolloin Jukka Silvennoinen aloitti yrittäjänä. Janne tuli mukaan toimintaan hieman myöhemmin ja osakeyhtiömuotoon siirryttiin 17 vuotta sitten. Yrityksen kotipaikka ja hallit sijaitsevat Pyhäsalmen taajaman tuntumassa. Vaikka sijainti on keskellä Suomea ja Nelostien tuntumassa, ei kaikkia palveluita kuitenkaan ole tarjolla lähiseudulla. Niiden osalta on kehitytty niin omavaraisiksi, että alaan ja omaan suoritealaan liittyviä palveluita on myyty myös muille niitä tarvitseville yrittäjille. 

Nelostien itäpuolella

Silvennoisten hallin pihalla seisoo kaksi eläinkuljetusautoa. Janne Silvennoinen kertoo, että perjantait ovat teuraskuljetusten osalta vapaapäiviä. Eläinvälitysautot ovat liikenteessä myös perjantaisin.  Yrityksen toimialueena on karkeasti Nelostien itäpuoli Savon ja Kainuun osalta. Eteläisimmät tuottajat, joiden tiloilla Silvennoisten Tuoretien ajossa olevat autot käyvät, sijaitsevat Etelä-Karjalan rajan tuntumassa. Pohjoisimmat puolestaan Suomussalmen korkeuksilla. Seitsemästä autosta vara-auton lisäksi kolmen asemapaikka on Pyhäjärvellä ja toisen kolmen auton ja niiden kuljettajien koti puolestaan Kuopiossa. Lisäksi yksi auto liikkuu Kainuusta käsin.

Keski-eurooppalaista kalustoa

Tänä perjantaina pihassa seisoo muutaman kuukauden ajossa ollut Renault Trucks T-sarjalainen. Renault Trucks kuorma-autoja talossa on tällä hetkellä kaksi. Renault Trucksit hankittiin Wetteri Power Oulusta Arto Matinlassin kautta. Nykyään Matinlassi on siirtynyt merkin myyjäksi Volvo Truck Center Tampereelle. Yrityksen kaikki autot ovat kaksi-, kolmi- ja neliakselisia ajotehtävien mukaan. Kolmi- ja neliakselisilla vedetään perävaunuja, kun toimitetaan kuormia Kauhajoelle ja Jyväskylään teurastamolle. Vastaavasti kaksiakseliset autot toimivat eläinvälitysajossa, eli siirretään vasikoita maitotiloilta sonnikasvattamoihin.    Renault Trucks on ottanut paikkansa

Kaluston tuoreinta päätä edustaa tällä hetkellä Renault Trucksin T520 High -malli. Jannen mukaan auto hankittiin aiemmasta, edelleen liikenteessä olevasta Renaultista saatujen hyvien kokemusten pohjalta. Hankintojen väliin osunut mallisarjan päivitys toi mukanaan tervetulleita uudistuksia. Ajoasennon saa uudessa mallissa paremmaksi ohjauspyörän lisääntyneestä säätövarasta johtuen. Liki kaksimetrinen Janne kertoo myös istuimen säätöjen ja liikeradan riittävän hänen pituiselleen hyvin. Vanhassa mallissa ohjauspyörä tahtoi jäädä liian kauas, kun istuimen siirsi taakse. Ongelma on nyt poistunut. Myös ajovalojen kohdalla on menty eteenpäin kehityksessä.  Toimintavarmuus ja ajettavuus nousevat kuitenkin molempien Renaultien yhteisiksi maininnan arvoisiksi ominaisuuksiksi. Täysilmajousitetut ja paripyörätelillä varustetut T-sarjalaiset ovat osoittautuneet ajettuvuudeltaan mukaviksi ja painopisteen ollessa korkealla myös hyviksi ja tukeviksi ajettaviksi. Vaikka autoissa ei oikeastaan yövytä, valittiin Rentault Truckseihin suurin ohjaamo käytännön syystä. Jannen mukaan tasalattiainen ohjaamo on helppo pitää puhtaana ja työpäivät kuluvat mukavammin, kun on tilaa ympärillä. Tuplamiehitys

Uusien kuljettajien löytyminen eläinkuljetuksiin ei ainakaan ole helpompaa kuin muilla suoritealoilla. 800-kiloisen ja ehkä tilanteesta vielä hieman stressaantuneen sonnin kyytiin ottaminen vaatii omaa ammattitaitoa, kuten vaikkapa puutavarakuormaajan käyttö puutavara-autossa. Kaikkea on mahdollista oppia, mutta eläinten kanssa jo lapsuudesta asti tekemisissä olleet ja vaikkapa maatiloilta lähtöisin olevat ovat usein hyvää ainesta tällaiseen työhön. Autoa on helpompi oppia ajamaan kuin eläintä käsittelemään ilman aiempaa kokemusta. 76-tonniseen kaksitasoyhdistelmään eläimiä otetaan parhaimmillaan jopa 57 kappaletta, joten ensimmäisen eläimen jälkeen ei vielä pyyhitä hikeä otsalta. Joillakin tiloilla lähtevät eläimet on aidattu omaan karsinaansa kuljetusta odottamaan, eikä talon väki ole välttämättä edes paikalla. Se on yksi syy, miksi kuormaa kerätessä ollaan liikkeellä tuplamiehityksellä. Kuormien toimitukset teurastamoille hoidetaan luonnollisesti yhden miehen taktiikalla, koska teurastamoilla on aina navettamies kuormaa vastaanottamassa. Janne on tyytyväinen työvoimatilanteeseen. Vaihtuvuus on alalla yleensäkin vähäistä ja tekijät ovat työhönsä oikealla asenteella suhtautuvia ja ammattitaitoisia.

Veljekset Silvennoinen Oy

Pyhäjärveläinen Veljekset Silvennoinen Oy harjoittaa teuraseläin- ja eläinvälityskuljetuksia seitsemällä autolla. Lisäksi yrityksellä on eläinkuljetusautojen pesula.

Lue lisää uutisia: www.renault-trucks.fi/uutiset

Set canonical URL
Off